Cât costă o nuntă în 2023

Posted on 5 min read

Anul 2023 vine cu mari creșteri de prețuri, de la alimente, la îmbrăcăminte și orice fel de serviciu. Astfel și prețul unei nunți crește semnificativ. Inflația continuă să influențeze costurile unui asemenea eveniment, iar majoritatea cuplurilor optează pentru nunți mai puțin numeroase, alături de familie și cei mai apropiați prieteni, pentru a economisi și totodată pentru a se putea bucura de una dintre cele mai speciale zi din viața lor. Totuși, dacă țineți neapărat să planificați o nuntă de proporții, așteptați-vă la niște sume care să vă depășească bugetul stabilit cu unul sau doi ani în urmă.

Astfel, mai jos, încercăm să aflăm estimativ cât te costă o nuntă în 2023.

Există diferențe notabile între cât costă o nuntă de 50 de persoane și cât costă o nuntă de 150 de persoane, de exemplu. O sută de persoane în plus adaugă costurilor în mod semnificativ. Dacă vă doriți o nuntă numeroasă, probabil cel mai bine este să optați pentru un compromis și să vă informați în legătură cu cât costă o nuntă cu 50 sau chiar 100 de persoane mai puțin.

Există, de asemenea, o varietate de factori care influențează prețul nunții mult visate. O nuntă organizată într-o anumită locație închiriată presupune niște sume mai mari comparativ cu cât costă o nuntă în aer liber, de exemplu, unde ceremonia religioasă și petrecerea ulterioară pot să se desfășoare în același loc. Prețul unei săli de nuntă poate depăși anul acesta 8 mii de lei.

Când vine vorba de rochie și costum, costurile acestora sunt influențate de preferințele cuplului, prețurile variind între câteva sute de lei pentru cei care nu își doresc să investească în acest aspect și ajungând chiar și la peste 5 mii de lei individual. Rochia de mireasă este, ce-i drept, mai scumpă decât costumul mirelui, în general.

Serviciile foto-video depășesc în general 2 mii de lei, iar prețul poate urca în funcție de notorietatea fotografului ales. La fel funcționează și în cazul formației sau a DJ-ului angajat. Prețurile acestora pot rămâne undeva în parametrii, până la 4 mii de lei, ori pot depăși substanțial această sumă. Fiecare decide în ce merită să investească la propria nuntă!

Mai important decât cât te costă să faci o nuntă anul acesta ori măcar să te pregătești estimativ cu un buget pentru anul viitor, este să găsești căi eficiente de a economisi și negocia, fără a renunța la nunta pe care ti-o dorești.

Vrei să deții controlul, pas cu pas, asupra planificării nunții tale și să te asiguri că nu ți-a scăpat nimic? EpicPlan te ajută cu:

  • O listă complexă de activități pentru planificarea nunții tale
  • Controlul bugetului
  • Gestionarea listei de invitați
  • Aranjarea invitaților la mese
  • Modele invitații online și pentru print

Vrei să deții controlul, pas cu pas, asupra planificării nunții tale și să te asiguri că nu ți-a scăpat nimic? EpicPlan te ajută cu:​

  • O listă complexă de activități pentru planificarea nunții tale
  • Controlul bugetului
  • Gestionarea listei de invitați
  • Aranjarea invitaților la mese
  • Modele invitații online și pentru print

Iată câteva sfaturi care îți vor fi de folos:

Închiriați, nu achiziționați

Fie că e vorba de costumul mirelui sau rochia de mireasă, ori chiar și bijuteriile mult râvnite pentru ziua cea mare, toate acestea pot fi închiriate pentru a reduce din costuri. Dacă nu ți neapărat să rămâi cu rochia în dulap, știind că nu o vei mai purta oricum niciodată, închiriază o rochie pentru marele eveniment. Poți oricând să împrumuți rochia unei prietene sau chiar a mamei tale, dacă acestea au fost păstrate.

Fiți isteți când vine vorba de catering

În timp ce serviți în continuare mese gustoase oaspeților, puteți economi considerabil când vine vorba de catering. Unele locații sunt flexibile când vine vorba de mâncare, în timp ce altele permit doar furnizorului lor să se ocupe de eveniment. Selectați un loc care să vă permită să vă căutați un furnizor de catering din afară, care să se încadreze într-un  buget decent. Pe lângă asta, nu veți mai fi nevoit să alegeți opțiunile de meniu ale locației.

De asemenea, serviți alimente de sezon! Alimentele din afara sezonului sunt întotdeauna mai scumpe. Decizia de a oferi un meniu alcătuit din alimente de sezon poate minimiza costurile, iar alimentele de sezon sunt întotdeauna mai proaspete. 

Fiți flexibili cu aranjamentele florale

Aranjamentele florale constituie o mare parte din bugetul de nuntă. Cumpărați flori locale și/sau de sezon la prețuri mult mai mici, fiindcă că acestea sunt mai ieftine decât cele expediate din străinătate. De exemplu, crinii și bujorii, chiar dacă mai spectaculoși, sunt mai greu de obținut, pe când trandafirii și garoafele sunt flori ușor disponibile și costă mai puțin. 

Încercați să vă concentrați pe tema, culoarea și stilul nunții, iar apoi permiteți florarului să aleagă flori la prețuri accesibile pentru bugetul vostru, care să se potrivească cel mai bine ocaziei.

Economisiți când vine vorba de invitații 

Materialele plăcute la atingere, panglicile colorate și tehnicile speciale de imprimare, cum ar fi gravura și ștanțarea foliei sunt cât se poate de frumoase, dar costisitoare, iar majoritatea invitațiilor se pierd ori sunt uitate printre cărți. Pentru a economisi, optați pentru invitații digitale. Platforma EpicPlan vă oferă posibilitatea de a trimite invitațiile la nuntă în spațiul virtual.

Negociați cu fotograful și videograful

Asta în cazul în care chiar vă doriți un videograf, multe cupluri optează doar pentru poze. În orice caz, citiți cu atenție pachetele oferite de către aceștia. Unii fotografi și videografi vă vor oferi opțiunea de a vă personaliza pachetul. Așadar, studiați-l cu atenție și eliminați lucrurile de care nu aveți nevoie. De asemenea, impuneți un anumit timp de filmare. Luați în considerare angajarea fotografului pentru 8-10 ore, mai degrabă decât întreaga zi. 

Mulți profesioniști de foto și video percep taxe suplimentare dacă trebuie să călătorească de la distanță pentru evenimentul vostru. Așadar, restrângeți-vă cercetarea la experții care locuiesc în zona locală, în apropierea locației alese de voi pentru nuntă.

Principalii factori care influențează costul unei nunți pot fi, după cum am ilustrat mai sus, ținuți sub control. Costurile variază în funcție de opțiunile voastre. Astfel, nu e tocmai imposibil de organizat o nuntă în 2023!

Abonează-te la newsletter

Previous
Organizarea nuntii: ghid de la A la Z
Cât costă o nuntă în 2023