Locația de nuntă vă dă bătăi de cap? Nu știți dacă să faceți nunta la restaurant, în cort sau în aer liber?
Locația de nuntă este prima activitate imperios necesară pentru nunta voastră după stabilirea datei marelui eveniment.
Indiferent de anotimpul în care decideți să vă organizați nunta, vă recomandăm să alegeți 2-3 date care vi se potrivesc pentru a vă asigura că aveți opțiuni.
Nu uitați să vă asigurați că data stabilită nu coincide cu o sărbătoare sau o perioadă de post.
Ideal este ca rezervarea locației să fie făcută cu aproximativ un an înainte pentru a vă asigura că aveți de unde alege și nu faceți compromisuri din start.
Bineînțeles, sunt și cupluri care hotărăsc data nunții după jumătate de an sau mai puțin de la cererea în căsătorie, dar este vorba, de regulă, de nunți restrânse sau de cupluri care își asumă conștient, din start, un compromis la acest capitol.
Înainte de a merge să vizionați locații de nuntă, vă recomandăm să pregătiți un prim draft al listei de invitați. Acest pas este unul important deoarece va trebui să luați în considerare atât numărul minim, cât și maxim pe care îl poate găzdui locația.
Dacă alegeți să faceți nunta în aer liber sau în cort, este mult mai simplu de acomodat un număr mai mare de persoane. Vă recomandăm să luați în calcul toate variantele pentru o nuntă în sezon și să alegeți varianta care vi se potrivește mai bine ca și cuplu. Mai mult, în această perioadă, datorită restricțiilor existente, nunțile trebuie să fie restrânse, indiferent că se organizează în aer liber sau în interior. Găsiți mai multe detalii în articolul Organizarea nunții în era COVID – 19 – tot ce trebuie să știi
În cazul în care optați pentru o nuntă la sfârșit de primăvară, toamna sau iarna, probabilitatea de a face nunta în aer liber scade datorită imprevizibilității vremii.
Oricare ar fi varianta aleasă, nu există avantaje mai mari la una decât la cealaltă, diferența este dată, în principiu, de preferințele mirilor.
În creionarea listei, împărțiți invitații pe categorii: pe cine vreți să invitați, pe cine trebuie să invitați, pe cine ar fi bine și pe cine ar fi frumos. Sfatul nostru este să comparați apoi lista voastră cu cea a familiei pentru a evita dublarea invitaților și pentru a decide împreună pe cine puteți tăia de pe listă, dacă capacitatea sălii o impune sau dacă vă doriți un anumit număr de participanți.
Atunci când începeți căutările pentru locația de nuntă, vă recomandăm să aveți în vedere și câteva elemente precum: tipurile de meniu pe care le oferă locația, zona în care este poziționată locația (dacă este accesibilă sau necesită organizarea unui transfer pentru invitați), facilitățile de care dispune (parcare, elemente de decor etc.), cum sunt dispuse mesele (există mulți stâlpi care ar putea restricționa vizibilitatea invitaților), care sunt recenziile mirilor care și-au organizat deja nunta acolo, dacă există costuri suplimentare pe lângă cel al meniului și altele.
O listă cu pro și contra vă va ajuta să restrângeți opțiunile și să luați cea mai bună decizie pentru voi.
Pentru o nuntă în aer liber sau în cort, este important să vă asigurați că aveți toate serviciile la dispoziție: bucătar șef cu echipă, chelneri, furnizori băutură etc. În cazul în care lucrați cu un event planner, cu siguranță se va ocupa de toate aceste aspecte. Dacă vă organizați singuri nunta, va trebui să acordați o atenție sporită acestui aspect.
Odată ce ați ales locația/varianta dorită, acesta este momentul stabilirii termenilor, semnării contractului și, totodată, momentul în care este important să adresați toate întrebările la care v-ați gândit pentru a evita eventuale neplăceri.
Printre cele mai întâlnite cheltuieli suplimentare, pe lângă cele pentru meniul de mâncare și băutură, se numără: onorariul chelnerilor, costuri de închiriere, taxă de dop (în cazul în care doriți să aduceți băutura din exterior), taxă pentru organizarea unui eveniment de noapte, costuri pentru închirierea anumitor elemente de decor (farfurii suport, broșe pentru șervețele etc.).
De asemenea, nu uitați să întrebați care este numărul de ore alocat evenimentului vostru (de obicei este cuprins între 8 și 10 ore), care sunt termenele limită de plată și care este costul în cazul în care invitații vor dori să petreacă mai mult, care este numărul minim de meniuri pe care trebuie să le achitați și ce aveți voie să aduceți din exterior (sunt restaurante care nu acceptă mâncare sau băutură din exterior).
Semnați contractul și neapărat verificați că toate detaliile stabilite sunt incluse.
Locația este extrem de importantă pentru succesul nunții voastre, faceți rezervarea cu cel puțin 10-12 luni înainte și nu veți fi nevoiți să faceți compromisuri.
Nu uitați, în cazul în care vă doriți organizarea nunții în perioada restricțiilor COVID-19, vă recomandăm să vă orientați spre organizarea unei nunți în aer liber sau să restrângeți evenimentul conform limitelor legislative mereu actualizate, în funcție de evoluția situației COVID-19 în România.
Găsiți mai multe detalii în articolul Organizarea nunții în era COVID – 19 – tot ce trebuie să știi
Pentru voi care este cel mai important aspect când alegeți locația de nuntă?