Cât dau la nuntă – Cât merge darul?

Posted on 4 min read

Mulți ne întrebăm “Cât dau la nuntă?”. Știm cu toții că evenimentele precum nunta sau botezul se scumpesc de la an la an, dat fiind că toate serviciile necesare unei astfel de ocazii își cresc prețurile, de la meniuri, la aranjamentele florale sau foto-video. Cu atât mai mult anul acesta, datorită inflației, unde se simte o creștere semnificativă de costuri față de anii trecuți. Ar trebui totuși ca toate acestea să afecteze suma din plic? Contează contextul atunci când decid cât dau la nuntă în 2023?

cât dau la nuntă

În general, suma pe care decide fiecare să o dea la nuntă este o alegere personală. Cu toate acestea există diferențe universale între cât dau nașii la nuntă, cât dau părinții la nuntă sau cât dă o cunoștință la nuntă, ori cât dau dar la o nuntă și cât dau la o cununie. Toate acestea se bazează pe cât de apropiat este invitatul de cuplul căsătorit.

Deși nu există o sumă maximă impusă, există o sumă minimă pe care ar fi politicos să o eviți, și anume să rambursezi cuplului banii pentru meniul tău (și al partenerului tău) de la nuntă. Iar această regulă se aplică oricărei nunți – fie că este vorba de o petrecere mică în grădină, alături de apropiați sau de un eveniment numeros. Toate acestea fiind spuse, ceea ce cheltuiți depinde mai ales de faptul că mergi singur sau cu un partener.

Ar trebui să ții cont de venitul tău în primă instanță? Absolut. Cei care se gândesc la câți bani de dau la nuntă vor lua probabil în considerare propria lor situație financiară. O regulă ușoară este să aflați care este suma medie depusă de cei cu gradul vostru de apropiere și obligații față de cuplu, și să ajustați acest aspect la venituri.

De altfel, când oferiți bani pentru un cadou de nuntă și participați singur, eticheta spune că ar trebui să vă adaptați în funcție de gradul de apropiere față de cuplu. Dacă sunteți domnișoară de onoare sau cavaler este clar că sunteți prieteni apropiați, iar suma trebuie să crească. Dacă sunteți doar colegi de serviciu sau vă vedeți doar din când în când, orientați-vă spre o sumă potrivită acestui statut relațional.  

Vrei să deții controlul, pas cu pas, asupra planificării nunții tale și să te asiguri că nu ți-a scăpat nimic? EpicPlan te ajută cu:

  • O listă complexă de activități pentru planificarea nunții tale
  • Controlul bugetului
  • Gestionarea listei de invitați
  • Aranjarea invitaților la mese
  • Modele invitații online și pentru print

Vrei să deții controlul, pas cu pas, asupra planificării nunții tale și să te asiguri că nu ți-a scăpat nimic? EpicPlan te ajută cu:​

  • O listă complexă de activități pentru planificarea nunții tale
  • Controlul bugetului
  • Gestionarea listei de invitați
  • Aranjarea invitaților la mese
  • Modele invitații online și pentru print

Cât să dau la nuntă dacă merg cu un partener? Ei bine, dacă ați fost invitat la o nuntă cu un plus one, suma crește, dar, din nou, contează relația ta cu noul cuplu căsătorit. De la prieteni și familie întotdeauna există așteptări mai mari, în funcție de cât își permite fiecare, pe când de la cunoștințe se așteaptă mai puțin. De aceea multe cupluri preferă petreceri intime alături doar de cei apropiați, pe când altele vor ca organizarea unei nunți numeroase să îi ajute la a investi mai departe în căsnicia lor.

Câți bani dau nașii la nuntă este influențat de acest aspect în general, suma pe care o dau nașii fiind menită să ajute noul cuplu, oricare ar fi dorințele lor ulterioare: o lună de miere de neuitat ori o viitoare casă unde noul cuplu poate întemeia o familie. Astfel, suma dată de nași în 2023 a crescut semnificativ față de cât dau nașii la nuntă în 2022.

S-ar putea totuși să te întrebi: cât dau la nuntă dacă nu merg? Dacă tu și partenerul tău vă întrebați cât să oferiți pentru o nuntă la care nu puteți participa, nu vă gândiți prea mult. Cea mai ușoară cale ar fi să trimiteți un cadou practic noului cuplu, însă dacă preferați să trimiteți bani, puteți face și acest lucru, înainte de nuntă, vizitându-i. De asemenea, puteți oricând să trimiteți plicul prin altcineva, în ziua nunții.

Nu în ultimul rând, multe persoane se întreabă dacă să trimită bani sau cadouri proaspătului cuplu. Nu e deloc impersonal să dați doar bani la nuntă, chiar dacă sunteți prieteni apropiați. În ziua de azi, majoritatea cuplurilor trăiesc împreună înainte de căsătorie și deseori au tot ce le trebuie deja în locuința lor. Astfel cadourile de nuntă s-ar putea să le fie mai puțin de folos, față de o sumă de bani pe care să o investească în ce le lipsește.

Cei mai organizați dintre miri folosesc un calculator de buget de nuntă pentru a estima în prealabil dacă se încadrează cu cheltuielile evenimentului și/sau dacă, în funcție de numărul de invitați, rămân cu o anumită sumă de bani după petrecerea de nuntă. Există mai multe lucruri de luat în considerare când decideți cât dați la nuntă: bugetul, relația voastră cu mirii și dacă sunteți doi sau doar unul pe lista de invitați. Dacă țineți cont de toate aceste aspecte, veți oferi cu siguranță suma potrivită.

Abonează-te la newsletter

Previous
Nuntă în aer liber – Cele mai utile sfaturi 2023
Cât dau la nuntă – Cât merge darul?